Roskilde

Roskildefestivalen ble første gang arrangert i 1971 og ble etablert av to studenter. Roskilde har alltid vært en non-profit affære, hvor hele overskuddet fra festivalen går til veldedighet. Festivalen har generert rundt 26,4 millioner euro til veldedighet og driftes av massive 31 000 frivillige. Noen gjør det fordi de tror på saken, og så mistenker vi at de fleste gjør det for billettene. Det er en god avtale – fire ganger åtte-timers skift i løpet av åtte dager for en gratis billett, og alle frivillige får campe gratis på festivalområdet. Over sin 40-årige historie har festivalen inneholdt et enormt utvalg av eventer, alt fra Bob Marley til Nirvana og Rihanna. Roskilde har en daglig avis, en radiostasjon og en spesialbygget jernbanestasjon med et stilig toetasjes tog som loffer avgårde fra innsiden av festivalen til den lokale byen hver halve time. Den lokale byen Roskilde har en rekke store supermarkeder, som egentlig ikke passer inn i forhold til den relativt lille byen. De sikrer seg nok en betydelig del av sitt årlige overskudd fra festivalen, og er klar til å ta alle pengene dine i bytte for telt, gummistøvler, madrasser, campingstoler, solkrem og ikke minst billig øl og brennevin.

Å være fotograf under enkeltkonserter kan være vanskelig nok. Legg til uforutsigbart vær, flere dager og flere band enn du kan telle, og du har den typiske sommerfestivalen. Selv for en festival som varer bare én dag  kan fotografering være like utfordrende som det er givende. Er du en musikk-fotograf? Her er din guide til å fotografere under Roskildefestivalen for best mulig resultat.

Planlegg dagen

Når du fotograferer musikkfestivaler, bør du alltid sette opp en tidsplan av bandene du ønsker å fotografere. Som med de fleste ting, er timing alt med festivalfotografering.

Tidsplanene for musikkfestivalene blir nesten alltid lagt ut på websidene til arrangementet, i god tid før festivalen starter. Med ofte flere titalls band som spiller på en gitt dag, lønner det seg å bruke noen minutter til å planlegge angrepsvinkel for å maksimere effektiviteten.

Starttider, avstanden mellom scenene, og den forventede popularitet av bandene er de viktigste faktorene for planleggingen. Er det for eksempel Rage Against The Machine som spiller, så kan det være greit å være tidlig ute for å sikre din plass i pitten.

Etikette i fotopitten

På store musikkfestivaler som Roskilde, kan fotopitten raskt bli overfylt , men med litt høflighet kommer du langt. I utgangspunktet er det bare en gyllen regel her. Bare vær hyggelig, for høyst sannsynlig kommer du til å måtte dele fotopitt med samme menneskene hele dagen eller hele helga. Det hele dreier seg om å være høflig, ved å gi plass til andre og ikke gå i veien for deres fotografering.

Pass på sakene dine

På en så stor festival som Roskilde, må du alltid vite hvor du har kameraet og vesken din  til enhver tid. Hvis du ikke vil ha med deg alt utstyr og andre verdisaker hele tiden, skaff deg et skap. Mange festivaler tilbyr nå sikre  oppbevaringsmuligheter, dog med en liten avgift. Selv om du må betale er det praktisk, spesielt ved dager det er dårlig vær, du vil nødig at utstyret skal bli ødelagt på grunn av regn.

Husk publikum

Ikke glem å fange stemingen og folkene rundt deg på konsertene. Det er ikke så lett hvis du står lavt nede blant publikum, men om du kommer deg litt høyere opp så vil du fort få et overblikk over mengden og klarer å få noen blinkskudd. Vidvinkel og panoramabilder vil fungere til dette formålet, men samtidig kan nærbilder av enkeltpersoner under konserten også frembringe stemningen. Roskilde varer i flere dager, så det vil dukke opp mange settinger, stemninger og morsomme situasjoner og karakterer i løpet av festivalen.

Privacy Policy