Fotografering av sykkelsport

Sykkelsporten har fått mye anerkjennelse og oppmerksomhet på godt og vondt i løpet av årene, mye takket være Tour de France, ett av de mest berømte sykkelrittene i verden. Fotografering av sykkelløp og syklister kan være vanskelig på grunn av de ekstremt raske bevegelsene involvert. Fotografen må ha raske reflekser og kunne følge bevegelige objekter effektivt. Statiske bilder fungerer fint, men dynamiske vinkler og panorering vil være teknikkene du ønsker å bli dyktigere i for å få mest mulig ut av sykkelfotograferingen.

Zoom inn

Når konkurransene er innendørs i velodromer, anbefaler vi at du bruker en lang telezoom for å kunne isolere og fange spenningen fra enten nært hold eller langt unna banen; bruk en 300mm linse for å komprimere bakgrunnen og fokusere på en enkelt syklist eller en liten gruppe. På grunn av den lange fokallengden på objektivet og hastigheten på syklistene, kan det være lurt å sette objektivet til kontinuerlig fokus (AI Servo AF Canon / AF-C Nikon) modus. På denne måten vil kameraet fortsette å fokusere på målet – syklisten – selv om han beveger seg fremover.

Fokuser på ansiktet

En effektiv teknikk i sportsfotografering er å fange den fysiske kampen utøveren må overvinne i løpet av konkurransen, og denne illustreres best i ansiktet til utøveren. Når det kommer til sykling, vil rytteren stadig presse seg selv til det ytterste, og et overbevisende bilde vil klare å fange svette, grimaser, smerte og besluttsomhet i ett og samme bilde. Vær klar for raske nærbilder av syklistene. Sett objektivet på AF (autofokus), og velg kontinuerlig fokusering (AI Servo AF Canon / AF-C Nikon) og hold sensorpunktene inne i søkeren stødig på rytterens ansikt.

Panorer for å skape bevegelse

Sykling er en sport som handler om bevegelse. For at fotografiene dine skal gi en følelse av bevegelse, er den beste teknikken å panorere med handlingen. Når du følger og panorerer syklisten mens lukkeren åpner og lukker seg, vil du injiserer bevegelsesuskarphet i bakgrunnen, men samtidig (når det gjøres riktig) vil du få en skarp rytter. Vri modusvelgeren på M (manuell modus) og still inn lukkertiden mellom 1/10 – 1/60, noe som sikrer at kamerabevegelser vil føre til en uskarphet. Det er lurt å ha en liten blenderåpning (eksempelvis f/8) for å sikre at syklisten er skarp med uskarpe omgivelser. Trykk deretter på utløseren og roter med målet gjennom åpning og lukking av lukkeren – det er viktig å følge med for å få full effekt.

Følg med på bakgrunnen

Landeveissykling har ofte løyper som tar rytterne gjennom utrolige landskaper, og disse kan utgjøre flotte bakgrunner for din sportsfotografering. For å kunne inkludere bakgrunnen i handlingen, må du gjøre en innsats for å ramme inn scenene slik at de har betydning i forbindelse med løpet. Du kan gjøre dette ved hjelp av et vidvinkelobjektiv med en liten åpning (f/11 – f/16) for å sikre en dyp DOF (dybdeskarphet). Vidvinkelobjektiver gir en bildevinkel som er mer ekspansiv enn det menneskelige øyet, slik at du har muligheten til å posisjonere bakgrunnsobjekter i rammen for en dramatisk effekt som kanskje ikke er tydelig når du ser på dem med det blotte øye. Men disse elementene gir en ny dimensjon når man ser gjennom et vidvinkelobjektiv.

Konklusjon

Fotografering utendørs kan være spennende; være forberedt på å flytte rundt med kameraet for å få de riktige bildene. Du bør trene på panorering og bruke en lukkertid mellom 1/15 og 1/90 for å få dynamiske bilder med en uskarp bakgrunn. Bruk lukkertider på 1/800 eller raskere å fryse handlingen eller bevegelsen. Bruk en lang linse for å få stramme komposisjoner, og prøv å ikke bruke blits. Vær forberedt på å øke ISO når du bruker raske lukkerhastigheter eller lavere lysforhold. Husk at hvor du plasserer deg selv for bildet er avgjørende for å sikre disse fryktinngytende komposisjonene. Sykling er en av de mindre fotograferte idrettene, så det er gode muligheter med denne type fotografering. Det er verdt å mestre teknikkene nevnt her for å få noen slående bilder.

Privacy Policy