Øyafestivalen

Øyafestivalen ble i perioden 2001 til 2013 arrangert i Middelalderparken, men på grunn av arbeid på toglinjene måtte den flyttes til Tøyenparken. Den blir med andre fortsatt arrangert i vakre grønne omgivelser på Oslos østkant, nær sentrum av byen.

Øyafestivalen overtok fra Kalvøya-festivalen som holdt det gående i perioden 1971-1997, med legender som Frank Zappa, Jackson Browne og Nirvana på scenen. Den nye festivalen dukket opp i 1999 under navnet Øya, og navnet ble beholdt til tross for at festivalen ble flyttet inn til byen i 2001.

I august hvert år trekker Øyafestivalen rundt 60.000 musikkelskere til Oslos østside, hvor de kan nyte fire dager med alt fra internasjonale stjerner til lokale artister. Klubbkvelden på tirsdager, med konserter på mange små klubber, fungerer som en oppvarming for de fire dagene i festivalområdet i Tøyenparken.

I 2014 ble Øyafestivalen avholdt i Tøyenparken for første gang, der publikum kunne nyte band og artister  som Queens Of The Stone Age, Outkast, Röyksopp og Robyn, Bryan Ferry og mange flere.

Under følger noen tips om du ønsker å fotografere under Øyafestivalen.

Ha en plan

Det vil være nok av informasjon på nettet om hvem som spiller hva på de ulike scenene på Øyafestivalen, men det er verdt å kjøpe et program når du ankommer og ha det med deg slik at du vet hvem som spiller når. På den måten vil du ha full kontroll på de bandene du ønsker å fotografere. Hvis du ikke ønsker å bruke penger på dette, kan du ta et bilde av programmet som du garantert vil finne rundt på festivalområdet.

Vær på plass i god tid før bandet går på

Hvis du er ute i god tid, vil det alltid være god plass mellom tilskuerne på vei til hovedscenen, og enkelt å manøvrere seg helt frem til scenen. Så fremst du ikke har en lang linse, vil du få problemer med å ta gode bilder om du havner for langt bak. Husk å ha med rikelig med drikke og litt snack, når konserten starter vil det være umulig å få tilbake den gode plassen om du gå vekk igjen. Det er med andre ord lurt å planlegge dobesøket godt også. Hvis formålet er å få tatt gode bilder er dette planlegging som du bare må ta hensyn til.

Prøv å unngå å stå der høyttalerne kutter siden av bildene dine og unngå å få med kabler, skjermer og annet scenerot i bakgrunnen på bildene, hvis du klarer. Noen ganger vil det være behov for å forflytte seg under selve konserten, avhengig av hvor artisten plasserer seg på scenen, det har man dessverre ikke kontroll på.

Vidvinkelobjektiver

En ultra vidvinkellinse som Nikon 14-24 mm f/2.8 er super for å fange atmosfæren på festivaler, og spesielt hyggelig hvis artistene beveger seg ut fra scenen og kommer tett sammen med fans. På Øyafestivalen fungerer dette veldig bra, om du plasserer deg i bakken litt bak i festivalområdet ettersom du da kommer deg litt opp i terrenget. Normalt vil en slik linse fungere dårlig på festivaler på grunn av de store og høye scenene, så det er lurt å planlegge hva du bør ha med deg på de forskjellige festivalene. Drar du på en festival hvor det er helt flatt, vil en vidvinkellinse komme til kort.

Komponer bildene dine

Ettersom du ikke har mulighet til å bevege deg veldig langt, vil måtene du kan sette opp bildene på være begrenset, og du må bare stole på at bandet vil komme inn i positurer / stillinger du synes er verdt å fotografere. Å fange gitaristen i et mid-air hopp eller en vokalist som lener seg over publikum er bilder alle har sett en million ganger før, men det betyr ikke at du ikke bør ta dem. Hvis du sliter med å få de bildene du ønsker, er det lov å ta en pause og nyte konserten. Det tar ikke lang tid å løfte opp kameraet igjen når du plutselig ser nye muligheter for blinkskudd.

Når sola går ned

Etter hvert som lyset forsvinner, blir det mer utfordrende å få gode bilder av scenen. Du bør være langt fremme og nært scenen ved solnedgang, for å få gode bilder av dem som er på scenen.  Husk å slå av blitsen, ellers vil du ende opp med noe lyst i forkant av scenen og lite av det som befinner seg på selve scenen. Kameraet vil også bruke innstillingene den tror er passende for når du bruker blits, som resulterer i en kort lukkertid, liten blenderåpning og lav ISO som reduserer mengden av lys i bildet ditt ytterligere. Du kan øke ISO manuelt, men bare hold et øye med støy ettersom noen kameraer sliter med dette når du begynner å bruke høyere ISO-innstillinger. Hvis det er et spesielt interessant lysshow som skjer på scenen, og du er et stykke unna, prøve å bytte til fyrverkeri-modus for å få gode bilder.

Privacy Policy